Perquè un Festival de Jocs?

En el temps que portem com associació cultural (Xankikipugui) fent activitats de jocs a les festes de pobles i barris ,hem tingut la oportunitat de recopilar les idees i coneixements que ens han donat avis i àvies, veïns i veïnes, mestres, amics, canalla…  Hem conegut, doncs, moltes altres persones que com nosaltres treballen per conèixer i difondre els jocs tradicionals i populars catalans, amb l’objectiu principal de passar-s’ho d’allò més bé conservant i difonent una part important del nostre patrimoni cultural. I és a partir d’aquestes experiències que sorgeix la idea d’organitzar unes Jornades o Trobada de Jocs populars i Tradicionals a Barcelona, donat que considerem que és aquesta una gran mancança que tenim als barris i a la ciutat de Barcelona.

Així doncs volem oferir en un espai idoni, una gran mostra lúdica i participativa de jocs. Tant dels jocs que encara es practiquen a carrers i pobles com d’altres que potser ja s’han perdut però que pel seu interès cultural, social o històric creiem convenient donar a conèixer i explicar-ne la seva dimensió.

Amb aquestes intencions ens hem marcat els seguent objectius:

 • Mostrar i recuperar els nostres jocs tradicionals, aquells que s’han jugat sempre als carrers i places, al bar, a casa o a l’escola, molts dels quals coneixem perquè hi hem jugat d’infants.
 • Crear un espai de trobada entre veïns i veïnes a partir dels jocs de carrer, en un ambient engrescador per a la coneixença entre veïns i veïnes i per a passar una bona estona tot recordant allò a que jugàvem.
 • Obrir espais de debat i reflexió entorn al joc i les seves dimensions socials i culturals.
 • Reflexionar sobre el joc popular i tradicional, i el fet de jugar a passar l’estona vs les noves formes de joc lucratiu, competitiu i professional.
 • Oferir un espai d’intercanvi de recursos entre les diferents entitats i persones interessades en el Joc popular i tradicional.
 • Col·laborar en la conservació i difusió dels jocs tradicionals i populars catalans com una part important del nostre patrimoni social i cultural
 • Donar a conèixer cultures d’arreu del món a partir d’alguns dels jocs proposats.
 • Gaudir a cor que vols!

5 responses to “Perquè un Festival de Jocs?

 1. Hola, he vist el projecte a Verkami i em sembla fantàstica la idea. No sé si pt ser del vostre interès, però, sapigueu que el Museu Etnològic del Montseny (Arbúcies) va fer un estudi sobre els jocs tradicionals que va recopilar en un CD. Si els ho demanem segur que us el poden proporcionar. Cordialment, Jodina

 2. Zorionak, felicidades de parte de toda la Comunidad Educativa de la Ikastola Alkartu de Barakaldo. Podéis visitar nuestro blog y ver el trabajo quellevamos realizando desde hace 5 años por la recuperación y transmisión de los juegos tradicionales.
  Zorionak

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s